J 17 – en svensk ”klassiker”…

13 Jan

J 17 är en segelbåt med anor ända från 1800-talet. Den ritades av Harry Becker som en styv och säker skolbåt åt Sjövärnskåren och är baserad på Långedrags-jullarna som tack vare sina fina linjer och goda, trygga seglingsegenskaper var mycket populära runt 1950-talet.

Medan J 17 är en moderniserad plastversion av Långedragsjullarna så är de i sin tur baserade på Bohusjullen som var allmän på västkusten under 1800-talet. J 17 är därmed på sätt och vis en riktig svensk ”klassiker”…

286776_0

FAKTA:

Längd öa: 5.95 m (20 fot)
Längd vl: 4.93 m
Bredd: 2.2 m
Djup: 0.96 m
Deplacement: 1100 kg
Köl: Långkölad
Kölvikt: 500 kg
Krysställ: 18,1 m²
Rigg: Masthead
Lystal: 0,86
Kojplatser: 4 st
Skrovtyp: Klinkat plastskrov
Motor: Utombordare
Konstruktör: Harry Becker
Prod. start: 1969
Prod. stop: 1977
Antal prod.: 315 st
Betyg plus
God seglare, flytsäker, klinkad.Betyg minus
Masthead, begynnelsevek
Kontaktinformation
Tillverkare: Kasholmsvarvet, Värmdö

Skillnaden mellan Långedragsjullar och J 17 är förutom byggmaterialet plast att J 17 är något smalare sett till längden, att den har en ”modern” överbyggnad för övernattningsmöjligheter, och riggningen. I övrigt är linjerna och skroven de klassiska – klinkade, låga fribord, långköl och rodret på aktern.

boat_img_2477

Båten började byggas redan 1969 men moderniserades 1975 med högre och bredare ruff med större fönster samtidigt som man införde flytkraft i båten och fick Sjöfartverkets godkännande. Båten har dubbelskrov i plast, med cellplast emellan – totalt osänkbar och seglar enligt utsago tom. vattenfylld… En positiv sidoeffekt med dubbelskrov är att man dessutom slipper kondens i båten, något som ett antal ägare på Sailguide.com uppskattar.

Något de däremot inte uppskattar är båtens självläns som enligt flertalet ägare tar in vatten när man vistas i båten. Det är dock lätt åtgärdat med en plugg (och eventuellt ett nät/galler för att slippa objudna gäster som denna J17-ägare på Maringuiden.se rapporterar om). Huruvida självlänsen klarar av att få bort regnvatten råder det däremot delade meningar om, det verkar så i alla fall…

Seglingsegenskaperna är klassiskt goda. Båten är med sin mastheadrigg lättdriven i lättare vind och trivs enligt ägarna bra även i hårdare väder. Dock är båten enligt Curt Gelins bok ”700 segelbåtar i test” begynnelsevek, detta trots den 500 kg tunga långkölen som utgör nästan halva båtens deplacement och ger båten ett djupgående på endast 0,96 meter. Trots detta är den enligt ägarna styv och trygg även i grövre sjö och under tuffare förhållanden…

j17_ledarsegling_400

Inredningen på J17 är enligt ”700 segelbåtar i test” mest för väderskydd och enstaka nätter. Campingkänslan är påtaglig och inredningen åt det spartanska, plastiga hållet med ganska lite trä. Trots detta verkar båten fungera förvånansvärt bra som familjeseglare för många av ägarna.

Det finns totalt fyra kojer i båten, varav två är instickskojer.  Det fungerar för ett till två vuxna och instickskojerna för barn. Båten har även ett litet infällbart pentry och ett bord som även går att använda i sittbrunnen. Ruffen har med sina 1,50 sitthöjd.

906535_2

Sittbrunnen är rymlig för en båt av denna storleksordning och 3-4 personer får lätt plats utan att vara alltför mycket i vägen även under segling. Sittkomforten är god – friborden är låga men man har relativt höga sarger som ger stöd åt ryggen ändå. Ingången till ruffen är bra, men höjdskillnaden stor varför ett insteg eller en fotpall av husvagnsmodell rekommenderas.

906535_1 332049_2

Priserna på J17 brukar ligga i intervallet 5.000-15.000 kronor, mycket beroende på skick och utrustning. Därmed måste man dra slutsatsen att J17 är ett otroligt prisvärt alternativ för den som vill ha en grundgående, välseglande och trygg liten segelbåt med vackra linjer och stor sittbrunn – en dagseglare som även fungerar som familjebåt.

Korpen

Dagens låt:  David Guetta ft. Sia – Titanium

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: