”Skyddsjakt” är en ren bortförklaring! Vargar är jakthundarnas minsta problem…

21 Dec

Så var det dags igen… Det är fullkomligt sanslöst! Varghatarna i riksdagen och på länstyrelserna har gjort det igen – tillåtit ”skyddsjakt” på varg som bara beter sig naturligt och skyddar sitt revir mot inkräktande jakthundar (se tex. SR 2013-11-26).

Sveriges jägare utgör en liten minoritet av Sveriges befolkning – omkring 6 %. Då talar vi inte ens om officiella siffror, utan så att säga ”inofficiella” – inklusive dem som inte jagar, officiellt… Många av dessa jägare bedriver något som kallas löshundsjakt, något som är helt förbjudet i de flesta andra länder. Löshundsjakt går i princip ut på att man släpper sin jakthund lös ute i skogen att antingen jaga och driva på viltet som förhoppningsvis förr eller senare hamnar i jägarnas skottfält, eller att hunden i annat fall ”ställer” bytet och med sitt skall både håller bytet på plats samtidigt som jägaren tar sig till platsen i fråga för att skjuta bytet. Oavsett vilket så innebär löshundsjakt att hunden lämnas lös vind för våg ute i naturen vilket medför extrem fara för dess liv.

Sveriges jägarkår gråter blod över, och skriver spaltmeter om, varje stackars jakthund som av sina kärleksfulla och väldigt omtänksamma (j)ägare släpps lösa i vargrevir och blir dödade av vargar som ser hunden som en inkräktare som försöker ta över deras hem och jagar deras byten. Jägarna lägger mer än gärna ut morbida bilder på sina stackars voffsingar som blivit slaktade av vargen. Varje gång en jakthund dödas av varg sitter de där och gråter över sina stackars jakthundar samtidigt som sanningen faktiskt är att vargar är jakthundarnas minsta problem! Löshundsjakt är visserligen rena slakten på jakthundar – men ytterst få av jägarnas hundar tas faktiskt av varg ens i vargrevir!

  • Ungefär lika många (dvs. mellan 10-20) jakthundar skjuts av jägarna själva varje år!
  • Iaf dubbelt så många jakthundar drunknar!
  • En handfull dödas av björn och lodjur varje år, och även örnar är kända för att ta enstaka hundar ibland.
  • Minst tio gånger så många – dvs. 100-200hundar varje år – dödas av vildsvin, och mörkertalet där är enligt alla bedömare mycket stort!
  • Runt 50 jakthundar årligen dödas av tåget!
  • De allra, allra, ALLRA flesta jakthundar blir dock påkörda av bilar – minst 600-700 jakthundar dör i trafiken varje år!

Rent statistiskt tas alltså runt 1,64 % (15/915=0,0164) av alla jakthundar som dör vid jakt, varje år, av vargar. (J)Ägarnas omtanke om sina jakthundar är verkligen rörande…

Ovanstående uppgifter bygger mestadels på uppgifter från försäkringsbolaget Agria och Viltskadecenter. Tyvärr har jag fått begränsa statistiken något pga att jag pga datorkrascher tappat bort länkar till en del forskningsinformation och sajter i ämnet. 😦 Siffrorna gäller därför främst frivillig inrapportering och jakthundar som varit försäkrade vilket långt ifrån alla är… Tack vare jägarnas stora ”engagemang” i vargfrågor kan man dock utan tvekan utgå ifrån att osäkerheten i dessa siffror är allra minst, om inte försumbar, ifråga om just vargattacker. Man kan alltså ärligt utgå ifrån att färre än 1, 64 % av alla jakthundar dödas av varg. 98-99 % av hundarna dör på andra hemska sätt! Med detta lilla faktum i åtanke kan man undra hur befogat ”skyddsjakt” är på vargar som bara beter sig naturligt och dödar jakthundar som släpps ut att jaga på deras revir?

Visst är varje dödad hund en tragedi – men det är inte vargarnas fel utan DU som jägare som är både direkt skyldig och vållande till det som helt kallsinnigt lämnar din hund vind för våg utan uppsikt, utan skydd, utan minsta jävla hänsyn! Vargen är bevisligen jakthundens minsta problem. Det är löshundsjakten (eller ska vi kalla det löshunds-slakten framöver?) som är problemet – det är rent djurplågeri och borde förbjudas!

Visserligen kan man tycka att både jägarkåren som helhet och Jägarnas Riksförbund utgör ett gäng varghatande, skjutglada, sönderinavlade byfånar utan vare sig ett uns av sunt förnuft eller minsta kunskap i miljöfrågor (läs tex. följande uppenbara bevis på detta i Jaktjournalen 2013-12-21) – men det finns ändå en hel del vettiga människor bland jägarna också. Folk som passar in på den romantiska bilden av jägare som har respekt för naturen… Medan den stora massan jägare helt klart bäst passar in på föregående beskrivning så finns det de som också har respekt för, och kunskaper om, naturen runtom sig. Jan Guillou tex. har skrivit en bra artikel i ämnet på Aftonbladet – ”Fakta spelar ingen roll för varghatare” (2011-04-18).

Tyvärr har varghatarlobbyn (med Jägarnas Riksförbund i spetsen) lyckats nästla sig in både i riksdag och regeringskansli, och tom. på Naturvårdsverket! ”Forskare” på Naturvårdsverket kom nämligen nyligen med det vansinniga påståendet att en vargstam på bara 380 individer skulle anses vara livskraftig – något som varje naturvetare begriper är närmast absurt. Den absoluta miniminivå som forskarvärlden talar om är istället – som sagt allra minst – 700 vargar! I dagarna kom så Alliansregeringen med vapendragarna Sverigedemokraterna i släptåg med beslut om att i praktiken decimera den svenska vargstammen från dagens drygt 400 djur – redan det egentligen på gränsen till utrotning – till bara 170-270 vargar (SVT, 2013-12-10)! Beslutet baseras på Alliansens rovdjursproposition – ett uppenbart olagligt beställningsverk från regeringen som bygger både på medvetet felaktig arbetsgång och som dessutom innehåller grova felaktigheter som ansvariga politiker envist låtsas vara omedvetna om (se tex. DN – ”Rovdjurspropositionen: Skjut först och överklaga sen” 2013-12-05).

Vad återstår då för oss miljövänner att hoppas på? Ett rödgrönt maktskifte i nästa val framför allt, och att EU stämmer och bötfäller skiten ur Sverige för den direkt brottsliga vargpolitiken som Alliansen driver.

************************************************************************************

REDIGERAT 2014-01-05:

Aftonbladet kan man idag se ett antagligen rätt typiskt möte mellan jakthund och varg. I detta fall hade jakthunden Igor som släpptes lös helt ”på egen tass” i skogen på sig en väst med pejlingsutrustning och kamera påmonterad och började jaga efter en varg som den stötte på så gott som direkt. Efter en liten stunds jagande, eller möjligen lek, sa vargen till slut ifrån på skarpen och fortsatte sedan därifrån utan sällskap…

Både hund och varg klarade sig alltså helt utan blessyrer, och mest förskräckt blev nog den varghatande, för djurplågeri dömda (se klippet) hundägaren. Och naturligtvis även vi läsare som ser Aftonbladets överdrivna och missvisande sensationsrubrik och spekulativa – snarast ”sagolika” (notera ordvitsen) –  beskrivning av hur denna jakthund med nöd och näppe undkom en dödlig vargattack. Det mest troliga i detta fall var att vargen bara, vänligt men bestämt, undanbad sig hundens sällskap.

Korpen

Dagens låt:  David Guetta feat. Sia – She Wolf (Falling To Pieces)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: