6-timmarsdagen äntligen på agendan igen!

17 Jan

Vänsterpartiets kongress valde i dagarna att högprioritera frågan om arbetstidsförkortning. (SVT, 2014-01-15.)

Det är egentligen oförklarligt. Motståndet mot 6-timmarsdagen från folk i allmänhet… På Vänsterpartiets kongress förra veckan röstade partiets medlemmar (till min stora glädje) fram 6-timmarsdagen som en högprioriterad fråga för partiet att driva under kommande valperiod. Förhoppningsvis kan det starta upp en seriös debatt om frågan – för vi har egentligen allt att vinna på att införa sextimmarsdag.

Folk klagar ständigt om hur tiden aldrig vill räcka till. Man stressar för att hämta ungarna på dagis, handla, laga riktig mat, träna, städa, med mera, se sina favoritprogram på TV för att stänga av hjärnan en stund innan man går och lägger sig. Alldeles för få timmar det med ofta… Ändå tvingas de flesta av oss att skippa viktiga punkter på våra ”att göra”-listor. Stressen och hetsen är ofta även närvarande på jobbet numera när de flesta verksamheter ska spara och effektivisera. Ändå skrattar många åt tanken på förkortad arbetstid. Eller är det just därför?

Egentligen är dagens situation närmast absurd. Visserligen befinner vi oss i en närmast kronisk massarbetslös numera, men det är samtidigt som övertids-uttaget slår i taket för alltför många som har arbete och både politiker och ekonomer kontinuerligt tjatar om att fler behöver jobba högre upp i åldrarna för att bära upp vår åldrande befolkning. Men att orka jobba efter dagens ordinarie pensionsålder på 65 år är idag få förunnat trots att stora pengar hägrar för de som orkar och vill. Betydligt fler orkar istället inte ens jobba ända fram till sin pension utan slits ut i förtid och sjukskrivs eller förtidspensioneras med stor förlust för både individen och ekonomiska framtidskalkyler… Samtidigt tvingas alltför många, inte minst många kvinnor, arbeta deltid idag bara för att frivilligt få vardagen, eller ofrivilligt för att få verksamheter, att fungera. I sådana fall syns resultatet mer i plånboken – vilket faktiskt också är oerhört eftersträvans-värt inte minst ur jämställdhetssynpunkt.

Det finns gott om försök med kortare arbetstid genom olika modeller. Det finns visserligen exempel på försök där de goda resultaten har uteblivit för att man istället för att anpassa verksamheten till tex 6-timmars arbetsdag bara fått kortare tid på sig att utföra samma arbete – vilket naturligtvis är idiotiskt. Rätt utfört tyder dock allt på att man med 6-timmarsdagar jobbar betydligt mer effektivt samtidigt som folk i allmänhet både blir piggare och friskare av arbetstidsförkortningen. Sjukfrånvaron har i olika försök minskat med minst 25-30 % med 6-timmars arbetsdag. I en del fall har sjukfrånvaron till och med halverats…! Ett utmärkt exempel på detta, och hur positivt sextimmars arbetsdag skulle vara, var ett försök under tre års tid i Helsingborg i slutet av 90-talet som (naturligtvis) politikerna snabbt skrotade trots den enorma succén:

”Enligt forskare som utvärderat Helsingborgsprojektet har samhället vunnit ekonomiskt genom att kostnaderna för långtidssjukskrivningar, förtidspensioner, bostadsbidrag, a-kassa och företagshälsovård minskat. Dessutom har de nya jobb som skapats givit ökade skatteintäkter.”

”Personalen har blivit mer motiverad och fler har fått en aktivare fritid. Sjukfrånvaron har halverats och de anställda har fått bättre kontakt med pensionärerna.
  – Det sjuder bland de anställda – de fortbildar sig, gympar och träffas och diskuterar hur vi kan förändra arbetet, säger Lotta Nobel, chef för Fredriksdals vårdbolag, till LO-tidningen.”

(Aftonbladet, 1999-01-11.)

Visserligen är vården ett utmärkt område att införa kortare arbetstid inom (inte minst tack vare de många deltids- och visstidsanställningarna), men faktum är att det fungerar bra och är lika viktigt inom övriga arbetslivet också. Dessutom är ju tanken att befolkningen ska få mer tid över till friskvård, familj och fritidsintressen – inte att kvinnor ska jobba mer hemma… Den befarade minskade samhällsproduktionen uppvägs mer än väl av friskare och effektivare medarbetare, minskad sjukfrånvaro och sjuklighet överlag, effektivare användning av utrustning och lokaler, fler som delar på jobben, med mycket mera… Bland annat har Toyota i Sverige insett fördelarna med 6-timmars arbetsdag trots högre timlönskostnader och infört det inom delar av sin verksamhet:

”- Vi har haft otroligt positiva effekter av detta. Vi har kortare väntetider, mindre sjukskrivningar och utnyttjar lokalerna bättre, säger Tommy Witedal.”

(Expressen, 2013-03-01.)

Det finns otroligt nog även bemanningsbolag – åtminstone ett, Brath i Örnsköldsvik –  som insett fördelarna med 6-timmarsdag för sina anställda. Frågan är om inte synen på arbetstidsförkortning håller på att vända i samhället i stort. I så fall är det verkligen på tiden för dagens situation är inte hållbar i längden. 6-timmars arbetsdag är en av vår tids stora ödesfråga för en hållbar samhällsutveckling och en dessutom en ytterst viktig hälso- och välfärdsfråga. Med alla de otaliga och självklara fördelarna 6-timmars arbetsdag innebär lär folk i framtiden förvånas över det stora motståndet.

Korpen

Dagens låt:  Sabrina – Because Of You  (akustisk Ne-Yo cover)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: